Tältä sivulta löydät yleisen varustelistan retkelle sekä hyviä vinkkejä pakkaamiseen ja varusteisiin sekä niiden hankintaan. Noudata kuitenkin aina retkikohtaisia ohjeita ja kysy tarvittaessa rohkeasti apua johtajilta!
Rinkan pakkaaminen
Partiolainen pakkaa itse varusteensa ja merkkaa varusteet omalla nimellään. Omat varusteet täytyy myös pystyä itse kantamaan. Vaatteiden ja jalkineiden tulee olla väljiä ja lämpimiä. Muista kerrospukeutuminen! Vaatteet on hyvä pakata muovi- tai kanoottipusseihin, jotteivat ne kastu sateen yllättäessä.
Vinkki! Vaatteet kannattaa pakata erivärisiin pusseihin, jolloin on helpompi löytää etsimänsä vaate.
Rinkassa makuupussi kannattaa laittaa rinkan alataskuun ja sadevaatteet sekä ruokailuvälineet joko päällimmäiseksi tai sivutaskuun helposti saataville. Pienet tavarat kulkevat kätevästi läpän pikkutaskussa. Muuta tavarat pakataan niin, että painavammat tavarat tulevat lähemmäs selkää mahdollisimman tasapainoisesti.
Rinkka tai muu kantolaite
Rinkka on retkeilijän perusvaruste, johon pakataan kaikki tavarat. Irtonaisena ei kannata kanniskella makuupussia tai kumisaappaita. Varsinkin partion alkuvaiheessa myös iso kassi käy hyvin.
Rinkat ovat yksilöitä ja itselleen oikeanlaisen löytää parhaiten sovittamalla. Rinkan kokeilu liikkeessä esimerkiksi asiantuntevan myyjän kanssa on suotavaa. Kooltaan noin 50 litrainen rinkka on sopiva viikonloppuretkille. Lapsen kasvaessa ja rinkan tarpeen lisääntyessä myös kokovaatimus kasvaa. Laadukkaampi ja samalla kalliimpi rinkka todennäköisesti myös kestää pidempään (kirjoittajan 10-vuotias rinkka kestänee vielä vähintään seuraavat 5 vuotta). Halvoissa hajoavat ensin yleensä vetoketjut.
Rinkassa on lisäksi hyvä olla reilusti säätövaraa, koska liian isoa rinkkaa on erittäin epämukava kantaa. Erityisesti pienemmillä lapsilla lantiovyön koko rajoittaa käyttöä. Lantiovyön on tarkoitus kannatella rinkkaa olkapäitä enemmän, joten se pitää saada riittävän kireälle.
Yleensä nykyään myytävissä rinkoissa on vakiovarusteena sadesuoja. Sen olemassaolo kannattaa tarkistaa ja ottaa sadesuoja mukaan retkelle, etteivät tavarat kastu. Tarvittaessa sadesuojaksi käy myös iso jätesäkki.
Makuupussi ja makuualusta
Hyvä makuupussi takaa hyvät yöunet. Makuupussi on yksi arvokkaimmista yksittäisistä varusteista, mutta huonoa ei kannata ostaa. Kohtuullisia pusseja saa jo alle sadalla eurolla. Makuupussia valittaessa tärkeintä on tutkia, mihin lämpötilaan se soveltuu.
Makuupussin lämpöarvoja ilmaistaan Comfort-, Limit- ja Extreme-lämpötilojen avulla. Comfort tarkoittaa viimeistä lämpötilaa, jossa keskiarvoinen nainen nukkuu mukavasti, Limit puolestaan viimeistä lämpötilaa, jossa keskiarvoinen mies nukkuu mukavasti. Extreme kuvaa lämpötilaa, jossa makuupussi suojaa käyttäjäänsä hypotermialta, eli näin ollen makuupussia valitessa extreme-lämpötilan voi jättää huomiotta. Lähes kaikkeen partiokäyttöön sopivassa makuupussissa Comfort- ja Limit-lämpötilat ovat suurin piirtein +5 ja -5 asteen välillä. Tällöin puhutaan myös kolmen vuodenajan makuupussista.
Makuupusseissa käytetään kahdenlaisia täytteitä: untuvaa ja tekokuitua. Untuvapussit ovat yleensä kalliimpia, mutta kevyempiä. Kuitupussit ovat halvempia, mutta painavampia. Esimerkiksi kilon painava untuvapussi on yleensä lämpimämpi kuin kilon painava kuitupussi. Peruskäytössä kumpikin täyte on kuitenkin oikein toimiva.
Makuupussi pakataan pussiinsa sullomalla (täyte pysyy parempana kuin esimerkiksi rullaamalla). Tätä kannattaa opetella jo kotona ennen retkeä, sillä johtajat eivät ehdi pakkaamaan parhaimmillaan viittäkymmentä makuupussia. Kotona makuupussi kannattaa säilyttää väljästi levällään. Jos makuupussissa on ostettaessa varsin tiukka pussi, voi erikseen ostaa myös hieman väljemmän pussin.
Makuualusta on varsinkin teltassa nukkuessa lämpimyyden kannalta yhtä tärkeä kuin makuupussi. Kaikista halvin, toimintavarmin ja kestävin ratkaisu on solumuovialusta. Yksi paksumpi tai kaksi ohuempaa riittää vallan mainiosti myös kylmemmillä keleillä. Mikäli haluaa ostaa ilmatäytteisen makuualustan, on sen käyttöä opeteltava lapsen kanssa ennen retkeä.
Sadevaatteet
Sadevaatteet ovat retkeilijän ehkä tärkein varuste, koska märkänä on ikävää olla retkellä. Mukana täytyy olla aina sekä takki että housut ja kumisaappaat. Sadeviitta tai kertakäyttösadetakki eivät ole retkikäyttöön sopivia.
Kumiset Rukka- ja vastaavat sadeasut ovat kaikista toimintavarmimpia ja edullisimpia. Kalvolliset ulkoilutakit hengittävät paremmin, mutta ovat hintavampia. Yleisin vedenpitävä kalvo on Gore-Tex. Vastaavia kalvoja on kymmeniä ja monilla merkeillä on myös omat kalvonsa, joihin kannattaa suhtautua varauksella. Mikäli kalvon vesipilariarvo on yli 10 000 mm, se soveltuu retkeilykäyttöön ja kestää sadetta pidempään. Kalvotakin vääränlainen hoito ja liiallinen peseminen ovat yleisimmät syyt märkään retkeen (heti sadevaatteiden puuttumisen jälkeen).
Puukko
Mikä olisikaan parempaa kuin itse vuoltu makkaratikku! Puukko on yksi retkeilijän perustyökaluista, jonka turvallista käyttöä opetellaan retkillä. Hyvä puukko on oikean kokoinen, istuu hyvin käteen ja on terävä. Vuolupuukoksi sopivan puukon terän pituus on suurin piirtein sama kuin käyttäjänsä kämmenen leveys. Kahvan on hyvä istua tukevasti käteen ja olla mahdollisimman pitävä. Sormisuoja ei ole ollenkaan huono. Terävä puukko on turvallisempi kuin tylsä ja lisäksi helpompi käyttää. Hiiliteräiset puukot on helppo teroittaa itse, ruostumattomasta teräksestä valmistetut ovat puolestaan varsin huoltovapaita. Teroituksen voi hoitaa myös esimerkiksi suutarilla.
Retkeilyvarusteiden ostopaikkoja:
Scandinavian Outdoor Store, Helsingissä kauppakeskus Forumissa.
Virallinen partiotuotteita (partiopaidat, merkit yms.) myyvä kauppa, muista kuin partiotuotteista saa jäsenkortilla 10 % alennusta.
Partioaitta, Helsingissä kauppakeskus Itiksessä ja Yrjönkadulla Forumia vastapäätä.
Nimestään huolimatta Partioaitta ei myy partiotuotteita, mutta antaa jäsenkortilla 10 % alennusta.
XXL, Intersport, Varusteleka…
Facebook-kirpputorit (esim. Partiokirpputori), tori.fi yms…
Internetajan myötä käytettyjä varusteita ja vaatteita on hyvin saatavilla.
Lisää tietoa retkeilystä ja varusteista:
Retkeilyn ABC: www.luontoon.fi/retkeilynabc