Partiopaita- ja merkkiohjeet

Yhtenäinen pukeutuminen luo yhteenkuuluvuutta. Partioasu ja sen tunnukset kertovat meille kantajastaan ja hänen partiotaipaleestaan. Partioasu vähimmillään on partiohuivi. Partioasuun kuuluu lisäksi partiopaita tai sudenpennuilla sudaripaita ja sen kanssa käytettävät siistit housut tai hame ja siistit kengät. Lisäksi asuun kuuluu partiovyö ja pillinaru. Partioasuun pukeuduttaessa osoitetaan myös yhtenäisyyttä. Kaikki ovat partiolaisia, mitä muuta he partiotoiminnan ulkopuolella ovatkaan.

Kun sudenpentu saa paitaansa ensimmäiset merkkinsä, se on iso asia ja kertoo hänelle kasvamisesta ja kehittymisestä partiopolulla. Asun erilaiset merkit ja tunnukset kertovat yhteisistä arvoista ja yhteenkuuluvuudesta, yhdessä tekemisestä ja kasvamisesta partiossa.

Partiohuivi nähdään nykyään lähinnä tunnuksena, mutta alunperin se oli käytännöllinen asuste; se suojasi niskaa auringon paahteelta, se voitiin sitoa suojaamaan suuta ja nenää pölyltä ja sitä saattoi käyttää (niin kuin nykyäänkin opitaan) kolmioliinana ensiaputoiminnassa.

Partioasu vaihtelee ikäkauden mukaan. (Tekstilähde: Suomen Partiolaiset)

SUDENPENNUT

SEIKKAILIJAT

TARPOJAT

SAMOAJAT